Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed lanceert een uniek fotoproject: 88 sterke erfgoedbeelden, van glasnegatief tot digitaal, tonen hoe erfgoed mee onze identiteit bepaalt.

10.09.2017 en begin 2018 (Tentoonstelling)

44 beelden, identiteiten en verhalen geven een beeld van het Limburgs bouwkundige erfgoed ten tijde van WO I. Deze unieke gebouwen worden in de 44 Limburgse gemeenten opengesteld op Open Monumentendag 2017.
Daarnaast wordt elke Limburger uitgedaagd om deel te nemen aan de bijhorende fotowedstrijd, wat 44 hedendaagse beelden van monumentaal erfgoed uit de Limburgse gemeenten zal opleveren.

Duitse kunsthistorici uit WO I beseften maar al te goed welke invloed gebouwen en objecten op onze identiteitsontwikkeling hebben, maar ook op ons samenhorigheidsgevoel.

Het behoud van kenmerkende elementen in ons straatbeeld of in een beeld, is belangrijk.

Duitsers Julius Baum en Paula Deetjen erkenden ook de kracht van de Limburgse cultuur en trokken in 1917 en 1918 door de provincie Limburg om foto’s te nemen van heel wat kenmerkende, cultuurhistorische gebouwen en kunstobjecten.
Daarnaast zijn er ook veel foto’s van lokale fotografen bewaard gebleven, vóór, tijdens en na WO I.
Het PCCE en de Limburgse gemeenten selecteerden 44 beelden, zorgvuldig vastgelegd in glas- en filmnegatieven.

Op Open Monumentendag (10 september 2017) belichten de Limburgse gemeenten alvast de fragiliteit van 44 monumentale gebouwen én lanceert het PCCE de oproep om deel te nemen aan een fotowedstijd.

Met de fotowedstrijd wil het PCCE iedereen aansporen om op pad te gaan in Limburg, op zoek naar een hedendaagse, verborgen parel die hun leefwereld beïnvloedt en mee hun identiteit bepaalt. Uit de verzamelde foto’s selecteert het PCCE 44 actuele beelden van tekenend erfgoed.

Begin 2018 vertaalt dit uitdagende project zich in een indrukwekkende tentoonstelling waarin oud en nieuw met elkaar geconfronteerd worden in 88 krachtige beelden, digitaal of op glas vastgelegd.

PRAKTISCH

Start project: activiteiten in 44 Limburgse gemeenten op Open Monumentendag, 10 september 2017 van 13 u. tot 18 u.

Van 30 juni 2017 tot en met 11 november 2017

Tentoonstelling: begin 2018 Volg het project op de www.limburg1914-1918.be