GENT, BEZETTE STAD

30.06.2017-17.09.2017

Gent lag tijdens de Eerste Wereldoorlog ver van het front, maar dat betekent niet dat het conflict aan de stad voorbijging, integendeel.

Op 12 oktober 1914 arriveerden de Duitse troepen in de stad, het begin van een meer dan vier jaar durende bezetting. Gent viel onder militair bestuur, waardoor de levensomstandigheden er bijzonder hard waren en er nauwelijks contact was met de rest van het land.

De Gentenaren leden onder massale werkloosheid en een steeds nijpender voedselschaarste. Het dagelijks leven werd gedomineerd door voortdurende opeisingen, controles en een strenge censuur. De trieste hoogtepunten waren de deportatie van 12.000 arbeiders en de executie van 52 burgers.

Deze zomer vertelt het STAM dit verhaal met een fototentoonstelling buiten in zijn voortuinen.

Foto’s, tijdens de oorlog gemaakt door de bezetter en behorende tot de collectie van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium), worden geconfronteerd met tekst- en beeldmateriaal van het Gentse Stadsarchief. Daaruit blijkt dat de foto’s soms meer vertellen dan we op het eerste zicht denken, maar evengoed een vertekend beeld kunnen geven van de dagelijkse realiteit.

De Duitse Negatieven (KIK) en het Kriegsalbum (Stadsarchief Gent) zijn digitaal te doorbladeren in de STAMinkomhal tijdens de openingsuren van het STAM.

I.s.m. het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en het Stadsarchief Gent. Met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. Bezoek ook het Fotofestival 80 Days of Summer.

PRAKTISCH

Gent, bezette stad

Van 30 juni 2017 tot en met 17 september 2017

STAM - Stadsmuseum Gent
Bijlokesite
Godshuizenlaan 2
9000 Gent
www.stamgent.be

Fototentoonstelling in de STAM-voortuin
Vrij te bezichtigen - Gratis toegankelijk