DE DUITSE NEGATIEVEN (1917-1918)
HET MUSEUM MAYER VAN DEN BERGH DOOR DE LENS VAN DE BEZETTER

20.06.2017-17.09.2017

Tijdens deze unieke presentatie in de vaste opstelling van het Museum Mayer van den Bergh ontdekken bezoekers het boeiende verhaal achter de Kunstschutz tijdens de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog en aanschouwen ze de schatkamer van Fritz Mayer van den Bergh door de lens van de Duitse bezetter.

In 2017, precies honderd jaar nadat de Duitsers startten met hun fotografische inventaris van het Belgisch cultureel erfgoed, plaatst het Museum Mayer van den Bergh deze unieke foto’s in de kijker. Deze focustentoonstelling van 20 juni tot 17 september vertelt het boeiende verhaal van het bezoek van de Duitse bezetter aan het Museum Mayer van den Bergh tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Henriëtte Mayer van den Bergh (1838-1920), oprichtster van het museum, verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Hoogstwaarschijnlijk was het museum de eerste oorlogsjaren gesloten voor het publiek. Geen enkele bezoeker noteerde in deze periode zijn naam in het gastenboek.  Vanaf maart 1917 verschenen er weer handtekeningen; zes pagina’s werden gevuld met de namen van een 80-tal Duitse bezoekers.  Uit onderzoek blijkt dat verschillende van deze bezoekers leden waren van de Kunstschutz-commissie. De Kunstschutz (bescherming van kunst) had als doel monumenten en kunstwerken in bezet België te inventariseren en te fotograferen. Het ging daarbij om kunst en erfgoed dat – wanneer het in de vuurlinie dreigde te komen – in veiligheid moest gebracht worden of beschermd moest worden. In het kader van deze Kunstschutz werden in het Museum Mayer van den Bergh 106 foto-opnames gemaakt van 81 collectiestukken. 

Zelden laat een oorlog positieve herinneringen na, maar deze focustentoonstelling is een bloemlezing van de mooiste en meest intrigerende beelden die werden gerealiseerd. Bij 12 beeldhouwwerken en een beeldengroep van 6 calvarie engelen in de vaste opstelling, ontdekken bezoekers het museum door de lens van de Duitse bezetter.


De expo stopt echter niet aan de deuren van het museum; een stadswandeling in de Antwerp Museum App leidt de bezoeker door de Antwerpse straten langs een aantal parels uit ons rijk verleden.

Dit unieke project  is een initiatief van Museum Mayer van den Bergh in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpartrimonium (KIK/IRPA) met de steun van de Nationale Loterij en met de medewerking van historicus dr. Dick Wursten.

PRAKTISCH

De Duitse negatieven (1917-1918). Het Museum Mayer van den Bergh door de lens van de bezetter

Van 20 juni 2017 tot en met 17 september 2017

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen

€ 8 voltarief / € 6 reductie

Rondleidingen en een lezing over de Kunstschutz : meer informatie op www.museummayervandenbergh.beCopyright: Storm Calle

Copyright: Storm Calle